Opleiding

De opleiding is bij Fanfare Aurora, net als bij de meeste muziekverenigingen, een belangrijk onderdeel. De leerlingen die vandaag muziekles krijgen zullen “morgen” meespelen in het (grote) fanfareorkest en daarbij dus een bepaald niveau moeten hebben.

Aurora biedt opleidingsmogelijkheden voor het bespelen van: Bugel, Trompet, Saxofoon (alt, sopraan, tenor), Hoorn, Trombone, Bariton (Euphonium), Bas en allerlei vormen van Slagwerk waaronder de Marimba.

Instrumentale lessen
Als je weet wat voor instrument je zou willen spelen dan kun je starten met lessen voor een specifiek instrument. Deze lessen worden in samenwerking met de muziekschool de Muzelinck en Rhythm Impact gegeven. De Muzelinck geeft les in groepjes van enkele kinderen met een zelfde instrument op onze eigen Aurora-locatie in Heesch. Je krijgt een instrument van Aurora in bruikleen. Dit zijn meestal geen nieuwe instrumenten maar reeds gebruikte instrumenten die volledig zijn schoongemaakt en waar nodig gerepareerd/gereviseerd. Opleidingen lopen gelijk op met de schoolkalender. Dit betekent dat starten met een opleiding – in principe – alleen mogelijk is met ingang van een nieuw schooljaar (eind aug. – begin sept.). Voor het tijdig kunnen inroosteren van de docenten en de leerlingen wordt dringend geadviseerd de inschrijvingen voor 1 juli van het jaar in te dienen.

Altijd maar in je eentje of tweeën musiceren wordt al snel saai. Daarom kan de leerling, als hij/zij daar klaar voor is, toetreden tot het jeugdorkest of jeugdmalletband. Het jeugdorkest en de jeugdmalletband bestaan allemaal uit muzikanten die in hun eerste lesjaren zitten. Hiermee wordt een eerste stap gemaakt met het samenspelen binnen een groep. Na een aantal jaren muziek maken in het jeugdorkest of de jeugdmalletband kan de leerling toetreden tot Aurora Con Brio of de malletband.

Over het algemeen zal de leerling een tijdje in zowel het jeugdorkest als Aurora Con Brio spelen. Hoe lang dat is, hangt mede af van de keuze van de leerling zelf. Het is de bedoeling dat de leerling tijdens het spelen in jeugdorkest/jeugdmalletband en studieorkest/studiemalletband gewoon doorgaat met lessen bij de Muzelinck en langzaam maar zeker het B-diploma, en misschien zelfs het C-diploma en het D-diploma behaalt. Na het behalen van het B-diploma en een overleg tussen de dirigenten, is de tijd rijp voor het grote orkest waar men nog jaren met veel plezier kan musiceren.

Kosten
De jaarlijkse kosten van een jeugdlid (tot 18 jaar) bestaan uit twee gedeelten, enerzijds de contributie van Aurora (€ 15,00 per kwartaal) en anderzijds de kosten voor de lessen bij de Muzelinck/Rhythm Impact (€ 50,00 per kwartaal). Deze kosten worden per kwartaal via Aurora in rekening gebracht.